Mitt upplevelse av att ta körkort

 
 
Igår kom mitt körkort på posten och jag var snabb med att hämta ut det! Jag har länge tänkt skriva några rader om min upplevelse av att ta körkort och det finns inge mer ullitmat tillfälle än detta. Så här kommer en uppsats:
 
Det var en sådan lättnad i tisdags när jag fick det. Varför det var det var för att det har varit något som har hängt över mig länge. Redan när jag fyllde 18 år  (för 4,5 år sedan) var jag på introduktionskursen för att få övningsköra med pappa. Dock blev det inte mycket kört hemma efter det eftersom att jag ville fokusera på sista året i gymnasiet just då. Sen fick lillebror börja övningsköra och eftersom han var mer engagerad än mig lät jag honom ta upp tiden med pappa och bilen. För jag tyckte ärligt talat också att det var jättesvårt att förstå sig på bilen och kände ingen motivation. I samma veva eller lite efter det att lillebror sen tagit körkort fattade jag fortfarande inte mig på dragläge, allt kändes hopplöst. Det har krävts en gel del tårar från min sida och i flera år har det varit otroligt nervöst när jag skulle sätta mig i bilen. Jag vill också tillägga att den bil som jag har övningskört med är riktigt gammal och svår på koplingen/dragläget. 
 
Men sen förra sommaren bet jag ihop och övningskörde en del med pappa eftersom att övningskörningstillståndet bara gällde i 2 år till, det fungerade som en morot. Äntligen började jag känna att jag förstod hela grejen med att köra bil. Dock lades det på hyllan förra hösten igen då jag ju flyttade iväg på folkhögskola. Det fanns liksom inte tid att köra i och med att jag jobbade på helgerna. Men jag försökte att hålla kvar motivationen sen förra sommaren och därför bestämde jag mig i början av året att boka lektioner på en körskola Jag insåg liksom att jag behövde (som med många andra saker) ha det planerat och kunna köra lite mer än pappa kunde erbjuda. Så ibörjan av året bokade jag en intensivkurs under tre veckor som började precis efter Wik (året på folkis) var slut, i juni. I samma veva fick jag plugga teori. Men sen började mitt sommarschema på jobbet och jag fick (som jag hade trott) kämpa med att hitta tid och ork till att hålla det som jag hade lärt mig på intensivkursen uppe och framför allt att hinna köra.
 
Sen var det dags för teoriprovet i början av augusti. Jag puggade som en tok till det och när jag klarade det (9/8) var jag i chock och utmattad efter hela sommaren. Men pressen att klara uppkörningen en vecka senare blev större och jag ska vara ärlig och erkänna att jag kuggade på första försöket. Jag ville så gärna ta det innan jag skulle flytta igen så efter detta mådde jag så dåligt. Det var verkligen ett jobbig upplevelse. Så då ville jag bara ge upp och i bilen från första uppkörningen sa jag att jag aldrig mer ville göra om det. Men viktigt att komma ihåg är att det är säkert fler än man tror som kuggar men det är såklart inget som man vill skyrta med. Man har ju byggt upp sådana förväntningar om att man kanske kanske klarar det och har ett körkort efter. 
 
Att jag var extra ledsen var ju förståss för att jag lagt ner så mycket pengar och tid hela sommaren på lektioner, risk etta (600 kr), risk tvåa (2800 kr), teoriprov (400 kr) och uppkörning ( 1200 kr per gång). Sen blev inte saken bättre att teoriprovet gick ut snart vilket utgjorde en press. Men jag hittade en ny körtid längre fram och efter att ha fått vila lite i och med flytten och början på högskolan kände jag mig redo att göra ett nytt försök. Men jag var mer nervös denna här andra gången och jag fick offra lite skoltid för att åka hem och köra med pappa och ta en körlektion. Så därför var det så skönt att det lönade sig.
 
Så att ta körkort har verkligen varit ett utmaning för mig. Jag har velat få det ur världen så länge (även om jag kommer fortsätta öva de närmsta två åren) för att när jag väl har gett mig in i något vill jag slutföra det och för att jag vet att jag vill ha det i framtiden. Sen ibland har folk stressat mig mer än jag stressat mig själv, även om jag vet att det från mångas sida varit välmenat. Men när jag fått höra "Har du tagit körkort nudå? Du får inget jobb om du inte har körkort" flera gånger när jag jobbat så har jag blivit förbannad och undrat vem jag gör det för. Jag blir lätt anti när folk tjatar på mig. Sen har jag aldrig velat tagit körkort för att få ett jobb. Visst, de öka chanserna men det jobb jag siktar mot kräver inte ett körkort och dessutom har jag redan ett extrajobb som jag fick utan körkort. Jag gillar inte när man ser ner på mitt jobb eller gör antydan till det som dessa kommentarer.
 
Hur som helst så gäller att fortsätta köra nu. Jag ska göra mitt bästa men det är så skönt att få fokusera på skolan resten av året. Det lugnar en stressad mig. Jag hoppats att detta inlägg kan hjälpa andra som vill ta körkort. Mina tips är att ta den tid som det tar. Gör det för din egen skull och kom ihåg att det är fler än man tror som inte kuggar men inte säger det. Det handlar självklart om skicklighet men också om lite tur enligt mig.
 
Till sist ge inte upp. Jag ville ge upp så många gånger och kunde bara drömma om den dagen då jag kunde skriva detta inlägg. 
 
// Elaine

September 2016

 
 
September har verkligen kompenserat för augusti. Sommaren har kommit tillbaka och jag har haft flyt. Så här summerar jag den här månaden:
 
Jag har:
 •  Haft besök av Amanda och gått på stan och på matmarknad med henne.
 • Ätit franska macarons.
 • Åkt hem och hälsat på familjen , mormor och farmor.
 • Haft första riktiga skoldagen den 5/9. 
 • Varit på inspark för oss ettor med tvåor och treor på programmet - Superkul!
 • Tagit promenader i sommarvädret och utforskat mitt nya hem.
 • Utforskat staden på cykel.
 • Skissat MASSOR.
 • Jobbat med grupparbeten och haft presentationer i första kursen på programmet. 
 • Haft en riktigt lyxlördag hemma med grillat och sen dessert hos Josefin och Ian. 
 • Övningskört på helgerna.
 • Ätit Tapas för att fira en tjej i klassens födelsedag.
 • Haft en dag hos Niclas på landet.
 • Haft en körlektion och uppkörning.
 • Tagit körkort!
Men nu är den slut och det börjar kännas att det verkligen är höst och med att det blir Oktober imorgon.
 
// Elaine

29/9-16 Blåsig torsdag

 
 
Idag och min gruppkamrat Mårten haft "rep" handledning inför presentationen av vårt grupparbete på måndag. Det gick bra och nu är det den sista slutspurten som gäller. Dock kom vi inte längre efter kl 2 idag, då hade vi jobbat i 6 timmar. Så efter det tog jag en cykeltur till affären. Det regnade och blåste hela förmiddgen men när jag skulle cykla hade det slutat regna och solen tittade fram. Dock blåste det fortfarande som bara den så stundvis höll jag på att blåsa bort.
 
Sen nu på kvällen har jag damsugit och tvättat. Men nu förtjänar jag lite seriemys. Kanske ska jag koka te till? De hemma är förkylda och jag hoppas att jag inte blivit smittad. Nästa vecka är viktig. Inte lika viktig som denna har varit men nästintill.
 
// Elaine

Outfit 26/9-16 Jordnära med gulddetaljer

 
 
Solglasögon - New Yorker / Skor - Dinsko / Jacka - H&M / Leggins - ICA Maxi / Tröja - Indiska / Örhängen - Ur&Penn
 
Här är min outfit från i måndags.
 
// Elaine

28/9-26 Grupparbetet fortsätter

 
Idag har grupparbetet fortsatt. Från 9 - halv 5 har vi jobbat. Så jag lägget verkligen lika mycket tid på plugget som en arbetsdag. Sen hade jag velat plugga lite mer på kvällen eller tränat men eftersom jag inte fick någon mysfaktor och belönad vila igårkväll blir det nu och jag firade pizzan sam jag hade tänkt äta igår ikväll istället. Men det blev lite tvätt, städ och diskning också samtidigt som jag lyssnade på musik.
 
Inatt sov jag förresten gudomligt! Det var länge sen jag kände mig så utvilad, fast att jag har examinationsuppgifter och presentationer framför mig.
 
// Elaine

Outfit 24/9-16 Guldvingar, brunt & svart

 
 
Topp - Gina Tricot / Byxor - Vero Moda / Ringar - H&M o Gina / Skor - Dinsko
 
Här är min outfit från i helgen.
 
// Elaine
 

27/9-16 Uppkörning, Körlektion & Övningskörning

 
Igår var en lång dag. Jag var så himla slut redan vid kl 6. Hur som helst:
 
I helgen var jag ju hem till mamma och pappa, så då övningskörde pappa och jag en del. Sen i måndags hade jag en körlektion på körskolan jag gick hos i somras. Sen efter det var jag orolig inför gårdagen hela kvällen men jag försökte vara ute i det fina vädret (bilden) lite och skissade. Mot kvällen blev det se varagsmiddag med familjen igen (det var ca en månad sedan).
 
Men sen, igår morse, var det dags för uppkörning. Sen efter det åkte jag direkt till skolan. Så eftersom vi hade lite att ta igen med grupparbetet så jobbade jag och Mårten med det från halv 2 till halv 8. Så det var därför det som jag knappt orkade blogga. Jag är utmattad.
 
// Elaine
 

Äntligen körkort!

 
Idag har jag äntligen tagit körkort!  Så jag har kämpat och förtjänat det! 
 
Just nu är jag för trött och omtumlad så jag berättar lite mer någon annan dag.
 
// Elaine 

Gammelrosa med drakar

 
Kappahl - 99 kr (ord. 199 kr)
 
Här är en tröja som jag köpte på sommarrean. Jag har dock inte hunnit börja använda den än men snart så hoppas jag.
 
// Elaine
 
 
 

25/9-16 Höstig söndag

 
Idag har jag haft en eftermiddag hos Niclas. Det blir inte så mycket promenad med hundarna på landet annars nu för tiden. Så det blev en riktigt myssöndag.
 
// Elaine

Ny musik

 

24/9 - 16 Examinationsupg hela eftermiddagen

På förmiddagen var jag med pappa och såg på några modellflyg.
 
Är det redan kväll? Jag har suttit och skrivit på en examinationsuppgift hela eftermiddagen och kvällen, från 1 till 7 men undantag för middag. Det var bara Robin och jag hemma så vi gjorde Tacos. Sen tog pappa och jag en kort övningskörningsrunda på förmiddagen. Men nu känner jag att min hjärna verkligen inte kommer längre idag. Hur gärna jag än hade velat skrivit klart det där. Men jag förtjänar faktiskt lite lördagsmys nu så ska jag försöka somna tidigt och komma igång tidigt imorgon.
 
// Elaine

Hösttröja från Lager 157

 
Lager 157 - 100 kr (ord. 150 kr)
 
En ny hösttröja att mysa i nu i höst.
 
// Elaine

23/9-16 Förmiddagsplugg & fredagsmys

Träden börjar ändra färg...
 
Idag var jag i skolan tidigare än vanligt - kl 8. Från dess till halv 12 jobbade sen jag och min gruppkompis Mårten med vårat arbete. Handlednining fick vi på det också. Efter lunch åkte jag sen hem till mamma och pappa. Före var jag och Niclas dock och hämtade en stor sak hos Josefin och Ian. 
 
Men efter det blev det grillat med Niclas, mamma, pappa och Robin. Sen lyxfällan med Niclas. Älskar fredagskvällar! 
 
// Elaine

Noisy May

 
 
Vero Moda - 85 kr (ord.279 kr)
 
En ny tröja till höstgarderoben som jag köpte i somras. Snart ska jag börja använda den.
 
// Elaine

Nytt läppstift

 
 
Jag har hittat ett naturligt läppstift från märket glam (samma lquid lipsticks som jag köpte i somras).
 
// Elaine
 

22/9-16 Ingen kreativitet

 
Idag har varit en tung dag. Kreativiteten har varit som bortblåst. På morgonen satt jag mig och skrev på examinationsuppgiften och sen vid 10 började vi jobba på grupparbetet igen. Men jag kännde och känner mig som en dålig gruppkamrat för att vid halv tre såg jag bara i kors. Det var helt tvärtemot från igår och jag ville bara gå hem och lägga mig.
 
// Elaine

Mitt nya mobilskal

 
 
 
Jag kände att jag behövde uppdatera min samling mobilskal lite och detta var den första som kom på posten. Den är beställd från ebay för ca 20 kr, ink frakt. Annars hittar jag knappt skal för min mobil (samsung galaxy s4 mini) ohc gör jag det kostar det minst 4 gånger så mycket. Det här är drömskalet som jag alltid velat ha och det passar så bra nu till hösten.
 
// Elaine

21/9-16 - Grupparbete och cykeltur

 
Idag har vi börjat med fas 2 på grupparbetet. Så vi jobbade från 9 -15 och efter det skrev jag några rader på min examinations uppgift. Sedan kom solen fram så då tog jag en cykeltur till affären. Friskt och härligt var det i luften! 
 
Sen blev det kyckling och broccoli till middag - det var godare än jag trodde. Men nu ska jag försöka skissa/doodla lite medans jag lyssnar/tittar på något.
 
// Elaine

Outfit 20/9-16 Fjädrar & Denim

 
Skjorta - H&M / Leggins - ICA Maxi / Skor - Dinsko / Örhängen - Topshop
 

Je suis chez moi

 

20/9-16 Skissat en haj

 
Idag har jag haft föreläsning och några övningar i att göra en moodboard och skissövningar (då gjorde jag hajen här ovan). Sen stannade jag kvar i skolan och försökte skissa lite mer men sen blev jag för hungrig så jag fick gå hem.
 
Mer än så var inte den här dagen. Vi hade kanske tänkt att Niclas skulle komma hit ikväll men han har fått jätteont i ryggen så vi får se när vi ses. Hur som helst hoppas vi att det blir bättre.
 
// Elaine
 

Grått

 
 
19 kr (ord. 59 kr) /   49 kr (ord.149 kr)
 
I somras fick jag för mig att jag skulle ha grått av någon anledning. Tröjan är jättemysig så den kommer jag börja använda snart.
 
Bäst är det dessutom att passa på att köpa baslinnen på rea.
 
// Elaine

Snabbskiss av mormor

Lilla mormor.
 
Jag gjorde en snabbskiss av mormor i söndags eftersom hon inte kunde sitta still. Så det gällde att snabba på.
 
// Elaine

19/9-16 Presenterat grupparbete

 
 
Idag har varit en lång dag för min hjärna. Eftersom jag hade en grupppresentation kl 9 var jag i skolan kl 8 tillsammans med mina gruppkamrater. Efter presentationen fick vi en reflektionsuppgift att göra. Så vi var färdiga till lunch. Efter lite nudlar i magen tog jag mig i kragen och satte mig med alla böcker och dator för att börja skriva på ett reflektions/examinationsarbete. Jag läste på tåget i fredags och igår men det känns skönt att ha börjat skrivit lite också.
 
Sen efter kl 6 orkade inte min hjärna med så det blev en slappkväll.
 
// Elaine
 

Spansk musik

 
 
Jag startar måndagen med lite peppande spansk musik - och för att följa temat från gårkvällens inlägg. Denna låt gör mig så glad fast att jag inte förstår vad som sjungs.
 
// Elaine

18/9-16 Tapas på Pinchos

 
Vilken middag jag har ätit ikväll! Tapas för första gången och det gjorde verkligen ett bra intryck på mig! Supermätt blev jag också på bara tre smårätter (jag hade tänkt beställa 4/5). Jag valde vitlöksbröd, sötpotatispommes och quesedillas. Allt var lika gott.
 
Jag var där med några nya bekantskaper från skolan för att en fyllde år. Så de andra tog marängsviss till efterrätt men jag orkade inte - hur gott det än såg ut med skummbananer !
 
Annars hälsade jag på mormor med mamma på eftermiddagen idag . Jag försökte skissa, bl.a henne men det gick sådär. På tåget hem sen pluggade jag men nästan framme försvann strömmen så vi blev stående i 10 min. Tur för jag trodde att det skulle bli längre.
 
// Elaine

Ametisttvål

 
 Den här tvålen måste jag bara visa innan den försvinner/blir förstörd. Det var en i min klass från Wik som gjorde den och sålde på Wikdagen. Det är verkligen en perfekt present! 
 
// Elaine
 

17/9-16 Lyxigt att komma hem

 
Igår blev en riktig lördag med grillat (för kanske sista gången i år) hemma hos mamma, pappa och Robin. Sen var Niclas och jag över till Josefin och Ian lite spontant. Vi fick god äppelpaj med blåbärsglass. - Vad det är lyxigt att komma hem!
 
Före det var pappa och jag ut och övningskörde och stannade en stund hos farmor. 
 
// Elaine

16/9-16 Fredagstrött

 
Idag försökte vi jobba lite med grupparbetet men vi slutade tidigt. Så jag åkte en sväng hem. Dessutom har jag försökt förbereda mig för att skriva en examinationsuppgift.
 
På vägen hoppade jag av vid Niclas och överrasksde honom och hans föräldrar. Så jag hade tur som fick middag där.
 
// Elaine

Lila och snörad

 
Gina Tricot - 79 kr (ord. 199 kr)
 
Den här toppen köpte jag för ca två månader sedan. Mer shopping från dess kommer. Det får kompensera för all shopping som jag inte kan ägna mig åt nu.
 
// Elaine
 

Ny fransk musik var vad jag behövde

 
Igår var det denna låt som gjorde mig glad. Den handlar om en person som alltid stöttar en. Det var förövrigt längesen jag hittade på ny fransk musik. Det behövde jag!
 
// Elaine

15/9-16 Första stressen

 
 
Ikväll är jag riktigt trött, negativ och stressad. Jag har en person inom mig som efter 7 h i skolan diskuterandes på ett grupparbete bara vill träna, vara ute i solen och se på serier när solen har gått ner. Men sen har jag den andra planerande/diciplinerade personen som vill börja på ett examinationsarbete eftersom jag vet att jag måste det så småningom. Men det går liksom inte. All min inspiration och kreativitet är som bortblåst. Så jag struntade i plugg och tog en promenad idag med. Jag vill verkligen passa på när det är så fint väder. Jag kom fram till att det var bäst så för mig.Det har ju aldrig varit så här varmt i september.
 
Hur som helst har jag (förrrutom grupprbetet) skissat idag också.
 
// Elaine

Guldmått

 
 Clas Ohlson
 
När jag inte är student ska jag ha sånna här guldmått.Så lyxigt
 
// Elaine 
 
 

14/9-16 Föreläsning på lunchen

 
Idag har jag jobbat med grupparbetet hela dagen. Under lunchen var jag på en föreläsning (fick gratis macka) i stresshantering och efter skolan satt jag ute och skissade lite. Sen blev det en promenad på en timme innan solen gick ner också.
 
// Elaine

Nyckelringar

 
Accent 
 
Dessa härliga nyckelringar har jag tänkt att jag ska hänga på en eller två väskor. De inhandlades på min födelsedag av Niclas till mig. Det var det enda jag ville ha (+ en ryggmassage). Det bästa (förrutom att jag velat haft en sån där boll i den där färgen) var att de var på rea så de kostade ca 100 kr tillsammans. 
 
// Elaine

Nya favoritpennor

 
Här är mina nya favoritpennor. Jag älskar att skissa med dem. Det går att sudda men det är svårare än med blyerts och känslan när man skissar med dessa är att man inte vill sudda fast det blir lite fel, Make it work helt enkelt. 
 
Jag köpte en av dessa på ÖB för 29 kr (tror jag) men jag hittade ett tre-pack på Clas Ohlssons för 59 kr på kampanj så tips till er andra skisssugna!
 
// Elaine
 

13/9-16 Början på nytt projekt

Bild från igår när jag pratade med en trött Niclas och Mellvin på Skype.
 
 
Idag har jag fått en ny grupp och ett nytt projekt. Fast det heter "Första projektet" så det vi gjorde förra veckan var bara övning. Hur som helst var det en klurig övning trots att vi fick en presentation och kort "föreläsning" innan. Då förstod jag innehållet och uppgiften men efter lite klurande hela eftermiddagen med min gruppmedlem var jag förrvirrad och slut i hubudet. Så när jag kom hem gjorde jag middag och försökte skissa lite, slängde in lite tvätt i tvättmaskinen men nu orkar jag inte med ett skvatt till idag. Men imorgon är det bara på det igen.
 
// Elaine

Outfit 12/9-16 Denim & Barbent

 
Skjorta - H&M / Kjol - H&M (Second hand) / Solglasögon - New Yorker / Örhängen - Gina Tricot /Ballerina - Skopunkten / 
 
Eftersom vädret fortfarande är sommar fast att vi är inne i spetember kunde jag inte låta bli att använda kjol igår. Kalla mig galen men sen är det vinter och då kommer man ångra att man inte hade kjol så länge som man kunde. Jag såg några som hade tjocka jackor på sig när de var ute och sprang igår (!). Ursäkta men hur klarar man det i 20 grader?!
 
// Elaine
 

Time Square med färgstänk

 
 
Igår skulle jag köpa en liten vas som jag hade sett på Gallerix. Men jag var för naiv som trodde att någon av de alla som de reade ut i förra veckan (de skulle stänga butiken) skulle finnas kvar. Jag som hade funderat på det och kommit fram till att den skulle passa bra hos mig så det var attans!
 
Dessutom var dessa härliga tavlor borta. Hade jag haft en större lägenhet hade jag kunnat slagit till på en. Den längst ner med andra ord.
 
// Elaine

12/9-16 Presentation, Produktsemantik & Powerwalk

 
 
Idag hade vi presentation utav grupparbete som vi jobbade med förra veckan. Alla fick redovisa och ge kritik. Sen hade vi en föreläsning i produktsemantik och en övning på det. Vilket var jättekul och intressant. En sådan föreläsning har jag längtat efter länge!
 
Efter skolan slängde jag sen i mig middag och tog sedan en powerwalk med musik i örat  på 1 h och sen förbi affären. Lika härligt var det idag som igår. Jag har tur som har ett motionsspår så nära mig så jag måste ju lära mig att utnyttja det.
 
// Elaine
 

Guldbruna skor

 
 
Dinsko - 250 kr (ord. 349 kr)
 
Det här är mina skor nu i början av hösten. Jag köpte dem när Amanda och jag var på stan eftersom att jag tyvärr fick skavsår i mina andra. Dessa hade jag tänkt att köpa tidigare i somras, före att jag köpte de andra men då jag var för seg med att agera och ta beslut hann de ta slut, Men där jag bor nu fanns det många kvar så då tog jag allt som ett tecken. 
 
Dessa är precis et jag behöver nu. Det vill säga något att hoppa i lätt som man kan gå till affären och skolan i.
 
// Elaine

Vår snögubbe/snömonster

 
Här är bilder i dagsljus på vår discolampa från insparken i fredags. Den blev till en snögubbe. Hahha
 
// Elaine
 

11/9-16 Powerwalk & Grönsaker

 
 
Söndag, och vädret har växlat hela dagen. På morgonen när det var mulet och blåsigt sov jag länge och åt sedan en brunch på äggröra (har massa ägg som går ut idag) med avokado, champinjoner och tomater. Sen gick jag och Alice och jobbade på det sista på grupparbetet (mitt i allt det svängde pappa förbi med lite tillbehör till cykeln) och sen tog jag en powerwalk i strålande solsken.
 
Efter det gick jag till Alice och åt min middag (som bestod av sallad på Keso, tomat, champinjon, sallad - nästan samma som brunchen) och då var det plötsligt helt kolsvart på himmelen och regnet öste ner. Så nu tänkte jag ha söndagsmys med lite bloggning och netflix.
 
Trots att jag inte har någon TV och har dålig koll på nyheterna har jag såklart inte glömt att det är 15 år sedan World Trade Center. Jag var bara 7 år den dagen men jag minns det ändå.
 
// Elaine

En veckas skisser

 
 
En uppgift som vi har fått på första kursen på designprogrammet som jag läser nu (den heter "Designprocessens grunder") ska vi göra 25 skisser. Alltså 1 om dagen för min del. Så här är de 7 första skisserna.
 
Vi gör det för att göra skissandet till en vana och det är bra tycker jag. Hur som helst känner jag nu att även om jag inte ritade/tecknade/skissade något i sommar så gav Wik och krokin mig mycket. Stolen är jag mest nöjd över.
 
// Elaine

Personlighetstest

Jag gjorde ett personlighetstest igår och efter 100 frågor fick jag detta bekräftat:

 

 

"ISFJ personlighetstypen är ganska unik eftersom många av deras egenskaper motsäger sig deras individuella karaktärsdrag. Trots att de har det Pricnip-fokuserad (F) karaktärsdraget har de fantastiska analytiska förmogor; trots att de är Introverta (I) har de välutvecklade person-färdigheter och stabila social förhållanden; trots att de är Planerande (J) typer är de öppna för förändring och nya idéer. Precis som med så många andra saker här i världen är ISFJ personligheterna mer och större än delarna de byggts av och de definieras istället av hur de använder sig av sina styrkor.

ISFJare är sanna altruister, de svara på godhet med mer godhet och engagerar sig med entusiasm och generositet i arbete och personer som de tror på.

Det är svårt att föreställa sig en bättre personlighetstyp att fylla upp en så stor del av jordens befolkning, nästan 13%. Med en blandning av det bästa från traditioner och en vilja att göra väl hittar vi ISFJ i arbeten med en längre historia, såsom medicin, akademi och välgörenhet.

ISFJ personligheter (framför allt Försiktiga) är ofta nogranna till gränsen på perfektionister och även om de då och då skjuter upp saker och ting, kan du alltid lite på att de kommer utföra arbetet. ISFJare ser ansvar som något personligt och gör konstant mer än vad som krävs, de gör allt de kan för att uppfylla förväntningar och för att glädja andra, både hemma och på arbetet.

Utmaningen för ISFJare är att få andra att uppmärksamma vad de gör. De har en tendens att bagatellisera sina prestationer och trots att deras godhet ofta respekteras, utnyttjar cyniska och egoistiska personer ofta deras dedikering och ödmjukhet genom tvinga på dem jobb för att därefter påstå att det var deras förtjänst. ISFJare måste, om de vill behålla sin självsäkerhet och entusiasm, lära sig att säga nej och stå upp för sig själva.

ISFJare är naturligt sociala – vilket är ovanligt för Introverta personer – och har ett enastående minne för personer och detaljer om deras liv. När det kommer till att ge gåvor kan ingen mäta sig med ISFJare, de använder sin fantasi och naturliga känslosamhet till att uttrycka sin generositet på sätt som verkligen rör mottagaren. Detta gäller så klart för arbetskamrater, som personer med ISFJ personlighetstypen ofta betraktar som nära vänner, fast det är bland familjen som deras ömhet verkligen blommar.

Personer med ISFJ personligheter utgör en underbar grupp människor, de sitter sällan stilla om det finns något meningsfullt av slutföra. ISFJares förmåga att skapa intima kontakter är något unikt bland Introverta, och glädjen de upplever från att använda denna förmåga för att upprätthålla en hjälpsam och älskande familj, är en gåva för alla inblandade. De kommer förmodligen aldrig vara bekväma i rampljuset och kan känna sig skyldiga om de får beröm för ett lagarbete, men när deras insats erkänns på ett rättvist sätt kommer en ISFJare uppleva en känsla av belåtenhet som andra personligheter bara kan drömma om."

 

 Citatet och testet kommer från denna sida:

https://www.16personalities.com/sv/gratis-personlighetstest


 

Jag känner speciellt igen mig i det fetstilta. Jag har hafta svårt att förstå vem jag är. För jag har inget behov av att stå i centrum men bloggar gärna om mig själv och mitt liv här. Sen är jag en ganska bra ensamvarg men umgås också gärna med folk Så det där med att "många egenskaper motsäger deras karaktärsdrag" verkar stämma väldigt bra. Sen stämmer tyvärr det där med att jag ofta "bagatelliserar mina prestationer", "känner att jag måste bevisa att jag jobbar hårt och lära mig att säga nej.Det försöker jag jobba på.

 

// Elaine


10/9-16 Cykeltur till affären

 
Imorse kom pappa med en cykel tlll mig (Obs! Gammal såklart) så jag passade på "inviga" den direkt, Därför var jg och handlade med den på eftermiddagen/kvällen. Jag höll på att cykla fel till en början men hann upptäcka det. Men ja det gick bra, jag hämtade ut ett paket med en kursbok och hittade sen hem igen. Sen har jag bara tgit det lungt hemma. Fast jag har faktiskt åstakommit lite städning och grupparbetes jobb + skissning med gruppmedlem Alice fast att det är lördag! 
 
// Elaine

Modevisning & Discolampa

 
Igår var det ju som sagt inspark för oss ettor på industridesign, ordnat utav tvåorna. På dagen jobbade vi i lag med att göra en discolampa och en liten kläd/accessoarkollektion.
 
Så på kvällen var det modevisning då vi visade upp allt. Vi gjorde en snubbe som discolampa eftersom vårt tema var afterski. Dock blev det inga bra bilder i mörkret men ni kan nog ändå ana. 
 
// Elaine

9/9-16 - Inspark med pyssel

Min namnskylt.
 
Idag har det varit inspark för min klass med tvåorna på programmet som ledare. Vissa treor var också med. Hur som helst föll det i min smak då vi skulle göra en accessoar som namnskylt och sen i grupp fick ett designuppdrag.
 
// Elaine

Rosa rosor

 
 
I samma veva som jag köpte smyckena i inlägget från igår köpte jag också denna blomkrans. Jag har en förhoppning att kunna ha den på midsommar nästa år.Ja jag är ute i god tid. Men det är ju så jag gör- handlar på rea och plockar fram senare. Denna kostade 49 kr (tror jag) på Cubus och jag har faktiskt sett att den finns kvar än.
 
// Elaine
 

8/9-16 Sensommarpromenad

 
 
 
Glöm det där jag sa (skrev) om att hösten är påväg.Tydligen har sommaren stannat lite längre (precis som jag hade hoppats) och vädret var lika tip topp som igår. Så jag tog en promenad i grannskogen på dagen för att utforska min nya stad lite mer och jag kan säga att jag blir bara mer positivt överraskad varje dag över hur fint det är. Dessutom blev jag sugen på att bada. Jag har ju inte badat på hela sommaren så det är väl därför jag vill det hela tiden.
 
Annars har jag jobbat lite med en grupparbete idag så det har inneburit att jag har skissat mycket. Jag satt bland annat och gjorde det ute i solen såklart. Kan inte vädret vara såhär hela hösten?
 
// Elaine

Örhängen & En ring

 
Örhängen - Ö&B - 29.90 kr / Ring - Cubus - 15 kr (ord. 49 kr)
 
Dessa smycken köote jag på min födelsedag - för mer än en månad sedan med andra ord men jag har på något konstigt vis ju inte hunnit publicera förrens nu. Ringen passari alla fall perfekt till min lilla roséguldsamling som jag håller på att bygga upp.
 
// Elaine

Jakten efter en dataväska

Kate Spade Briefcase
För rosaglitter för modern faux rosa marmor för datorskydds fodralGuld- glittermarmor för enorm moderiktig modern laptopskydd
 
Jag söker efter en dataväska. Jag hade siktat in mig på en förra året på Clas Ohlsson men den har nu gått ur sortimentet. Otroligt nog hittade jag den dock på fyndiq för ett tag sedan men jag var för seg att agera så den han köpas (det fanns bara en kvar). Så nu letar jag igen men det enda som jag hittar är tråkiga svarta för minst 500 kr. Förrutom dessa här över då men de beställs atingen från Kina eller är för små och jag vet inte om jag vågar prova.
 
De första är t.ex från Lightinthebox, har någon erfarenhet från att handla där? Något roligt som detta är i alla fall det som jag är ute efter.
 
// Elaine

7/9-16 Onsdag med sommarvärme

Det var molnfritt och soligt så det vae varmt att gå till stan dag.
 
Idag har jag inte haft någon lektion. Men vi jobbar med ett grupparbete just nu så jag var på handledning med vår lärare och sen skissade vi lite mer. Efter en lunch med Niclas tog jag och min kursare/granne en promenad till Clas Ohlssons och köpte massa material.
Vi får ingenting alls på kursen men det är så det är på högskolan.
 
Sen åt Niclas och jag Tacos till middag och samtidigt tvättade och tumlade hag lite (Första gången i nya maskinen och det funkade bra). Efter det åkte Niclas hem så nu är det lite tomt.
 
// Elaine

Ted flowers

 
Ted flowers
 
 

Ted Baker Hanging Gardens Suitcase - Large, 4 215 SEK / Ted Baker vintage style purse, 1 940 SEK / Small distinguishing rose suitcase, 2 215 SEK / Ted Baker nylon backpack, 1 135 SEK / Ted Baker real leather wallet, 1 430 SEK / Ted Baker real leather bag, 990 SEK / Ted Baker zipper purse, 655 SEK / Ted Baker leather coin pouch, 435 SEK
 
Jag bryr mig inte om att hösten snartt/yp är här. Dessa blommiga väskor från Ted Baker vill jag ha året om.
 
// Elaine

Hösten kommer

 
Lite bilder som jag fotade på "fotopromenaden" i måndags. 
 
// Elaine
 
 

6/9 - 16 Andra dagen på högskolan

 
Andra skoldagen på Industridesignprogrammet. Imorse var det inlämning av en läxa som vi fick igår. Sen var jag på en allmän föreläsning och efter det skissade jag på ett grupparbete. Sen nu på kvällen har jag försökt skissa. Vi ska göra en skiss/doodle om dagen, 25 sammanlagt. Så nu är "En krokilektion om dagen" från i höstas/våras tbytt mot " En skiss om dagen" - minst.
 
// Elaine

Outfit 1/9-16

 
Blus - Primark / Kjol - H&M (Second hand) / Solglasögon- New Yorker / Halsband och Skor - River Island
 
Här är min outfit från i torsdags. Det var så varmt så jag brydde mih inte om att det var första september utan tog kjol.
 
// Elaine
 

Smaragdgrön spets

 
249 kr Bikbok
 
 
 
Denna såg mycket finare ut i butik än den gör här. Men ett tips om man är ute efter ett snyggt och höstigt linne är att gå in på Bikbok och prova detta.
 
// Elaine

5/9-16 Första dagen: Industridesignprogrammet

En del aav dagens skisser och moodboard.
 
Idag har jag haft min första riktiga skoldag på Industridesignsprogrammet. Vi kickstartade verkligen med massa skissuppgifter (att skissa på väskor). Efter var jag och många andra helt slut i huvudet men vi fick en läxa så passande nog när solen hade kommit fram fick jag och min granne gå ut och fota lite. Det var bra så jag fick komma ut lite. 
 
Sen åkte jag och Niclas och handlade något till middag då vi båda var utsvultna. Han hade suttit och pluggat på mitt rum hela dagen eftersom han också har börjat studera.
 
//Elaine. 

Qulitad & Roségudig

KORT JACKA, Cedar Wood, mainKORT JACKA, Cedar Wood, main
 
Vero Moda  399 kr 
 
Jag älskar denna roséguldiga trend! Hade jag varit ute efter en bomberjacka hade jag slagit till på denna. 
 
// Elaine

3-4/9-16 Hälsat på

 
 
Den här helgen har jag varit hemma för att få lite saker som fortfarande hänger över mig (fast jag egentligen har flyttat) gjorda. Mormor är inte som hon var förrut och jag känner att jag måste hälsa på henne. Samma med farmor, även om hon är sig själv. Så igår var jag och hälsade på båda två. Först mormor (det är alltid jättesvårt att lämna henne) och sen farmor på kvällen. 
 
Sen idag ville jag hälsa på Mellvin och Zingo ( samt Åsa och Micke såklart) när jag kunde. Så jag var över till dem och fick lunch på dagen och sen begav oss Niclas och jag hem till mig igen. 
 
 
// Elaine

Kurslitteratur till hösten

 
Här är en del av min kurslitteratur för den här hösten. Även om jag vet inte att högskolestudierna inte kommer bli lätta så känns det som en dröm att få ha dessa böcker som krslitteratur. Det är böcker som jag hade kunnat gått och köpt själv ändå. Dock blir det lite mer utmaning med boken/böckerna på engelska.
 
// Elaine
 

Brandsläckare med stil

 
Det här kallar jag brandsläckare med stil!
 
Finns på clas Ohlssons.
 
// Elaine
 

Matt topplack

Före 
 
Efter
 
Matt topplack - Depend 25 kr
 
Jag testade ett nytt Toplack här om dagen som skulle torka matt. Det funkade superbra! På tal om nagellack så var det minst ett år sedan jag hade det sist. På wik fick jag ju liksom färg och lera på naglarna hela tiden så då gick det ju inte att ha och på jobbet går naglarna bara av och blir ojämna. Som de är nu är jag nöjd med. 
 
// Elaine
 

Från provhytten

 
 Det har kliat i fingrarna de senaste dagarna. Allt detta har jag velat köpa. 
 
// Elaine 
 

2/9-16 Besök hemma i solen

 
Idag har jag variit ledig så igår tog jag sällskap hem med Amanda. Så idag har jag varit hemma och hälsat på. Jag hoppades på att få sova gott inatt då jag sovit oroligt (inför kursstarten och framtiden) de senaste dagarna men det blev sådär. Jag somnade tidigt efter att Amanda och jag hade gått supermycket igår (så mina ben värkte) men inatt vaknade jag tvärt av riktigt ont i magen men helt plötsligt bara släppte det.. Usch jag vill få ännu mer att tänka på nu än den riktiga kursstarten på måndag... 
 
Hur som helst har jag umgåtts med Mamma idag. Vi tog en promenad på förmiddagen. Det har ju varit så himla varmt och soligt - inte känns det som hösten är här än heller! Så sen har jag suttit på balkongen och organiserat lite bland kurslitteratur. Men blev det kyckling till middag med pappa, Robin och Niclas. Efter en vecka hemifrån och nästan en vecka för mig själv var det riktigt mysigt!
 
// Elaine

Des macarons francais

 
Igår köpte jag macarons i en av de franska stånden på matmarknaden. Just då kändes det verkligen som om man var i Frankrike då vi blev bemötta av ett "Bonjour mademoiselles!" - Charmigt!
 
Jag hade svårt att välja utav alla smaker men det blev viol, körsbär, citron, caramel, hallon och lakrits (!).
 
// Elaine

En French fresh drink

 
Gårdagen hade verkligen ett litet franskt tema (läs föregående inlägg). När jag skulle köpa en dricka på pressbyrån fick jag syn på denna. Jag kommer definitivt spara flaskan eftersom den var så söt. Dessutom var den riktigt god också.
 
// Elaine
 

1:a September -16 Matmarknad med Amanda

 
 
Idag kom Amanda och hälsade på mig och roligt nog så var det en matmarknad i stan med mat från många länder. Så vi strosade i affärer, i parken och på marknaden. Det var så himla kul att se - speciellt de franska stånden med riktiga fransoser i. Ni kan ju förstå min lycka! När en sa "Bonjour mademoiselles" tilll och pratade engelska med riktigt fransk brytning var jag såld! Haha
 
Det blev pad thai till lunch/middag och sen ett besök hemma hos mig för att visa Amanda mitt nya hem också.
 
// Elaine

Outfits Augusti 2016

 
 Här är mina outfits i augusti. Favoriten är den första.
 
// Elaine
 
 

RSS 2.0